دیجیتال مارکتینگ

حتما تا امروز کلی دنبال مقالات دیجیتال مارکتینگ گشتین و کلی اطلاعات در موردش کسب کردین و مطمئنم خیلی خوب هم در مورد انواع و فواید و مزایای دیجیتال مارکتینگ آگاهی پیدا کردین. ما هم دقیقا مثل شما، سالهاست داریم در مورد این موضوع اطلاعات کسب می‌کنیم، ولی بصورت پراکنده!

ما تو مرکز سئو، کارمون طراحی سایت و سئو در کرج هستش و تو پروژه‌هامون، مشاوره دیجیتال مارکتینگ ارائه میدیم و بخاطر این موضوع تحقیقاتمون در مورد بازاریابی آنلاین نسبتا گسترده‌اس و سعی کردیم صفر تا 100 دیجیتال مارکتینگ رو توی این مقاله از سری مقالات آموزشی دیجیتال مارکتینگ بصورت یکجا جمع آوری کنیم. خوشحالیم و این تریبون رو داریم که می‌تونیم این اطلاعات رو با شما به اشتراک بذاریم.

بنر مقاله دیجیتال مارکتینگ
فهرست مطالب این مقاله مخفی

دیجیتال مارکتینگ چیست؟

تو قسمت ابتدایی مقاله به تعریف دیجیتال مارکتینگ می‌پردازیم، اما قبل از اینکه تعریف خودمون از بازاریابی دیجیتال رو براتون بگیم، ببینیم شخصیت‌های بزرگ و تاثیرگذار این حوزه، دیجیتال مارکتینگ رو چطور تعریف کردن:

  • تعریف 1 از مرجع بزرگ دیجتال مارکتینگ در دنیا Hubspot:

دیجیتال مارکتینگ، به تمام تلاش های بازاریابی که در اینترنت انجام میشود اشاره دارد.

بازاریابی دیجیتال که به آن بازاریابی آنلاین نیز می گویند، توسعه و ترویج برندها برای ارتباط با مشتریان بالقوه با استفاده از اینترنت و سایر اشکال ارتباطاتی دیجیتال است.

بازاریابی دیجیتال، تبلیغاتی است که از طریق کانال های دیجیتال، از جمله شبکه های اجتماعی، اپلیکیشن‌های تلفن همراه، ایمیل، وب اپلیکیشن ها، موتورهای جستجو، وب سایتها یا هر کانال دیجیتال دیگر ارائه می شود.

فکر میکنم تا اینجا دیگه برای شما جا افتاده باشه معنی دیجیتال مارکتینگ چیه اما ما یه تعریف کلی بومی شده بعد از کلی تحقیق و مطالعه تو زمینه‌ی بازاریابی آنلاین براتون اماده کردیم:

کلمه‌ی دیجیتال مارکتینگ انگلیسیه و اگر این کلمه رو به شکل فارسیش استفاده کنیم تعریفش برامون خیلی آسون‌تر میشه. منظورم بازاریابی الکترونیکیه. تعریف بازاریابی الکترونیکی میشه تمام فعالیتهایی که افراد، شرکت یا سازمان برای فروش محصول یا خدماتشون در بستر الکترونیکی انجام میدن. منظور از بستر الکترونیکی، اینترنته. بخاطر همین موضوع بهش بازاریابی اینترنتی یا بازاریابی آنلاین هم گفته میشه.

…::: سفارش تولید محتوا در کرج با نرخ رقابتی 1402 :::…

چرا بازاریابی دیجیتال مهمه؟

تو دنیای امروز بازاریابی اینترنتی اهمیت زیادی پیدا کرده، چون مردم بیشتر وقتشون رو توی اینترنت و فضاهای مختلفش، مثل شبکه‌های اجتماعی، سایتهای بازی، سایت تماشای فیلم و … میگذرونن. به همین خاطر تمام شرکت های بزرگ و کوچک یا تو فضای اینترنت فعال هستن یا برنامه ای برای فعالیت دارن تا بتونن خودشون رو در معرض تماشای مخاطبشون قرار بدن و کالا یا خدماتشون رو به فروش برسونن. در ادامه برخی از مزایای بازاریابی اینترنتی رو باهم بررسی می‌کنیم.

مزایای دیجیتال مارکتینگ

در مورد مزایای دیجیتال مارکتینگ میشه خیلی صحبت کرد. اما در این بخش مقاله به مهم ترین مزایاش که توسط تحقیقات بزرگان این حوزه به دست اومده اشاره میکنیم و بعدش بطور مفصل هرکدوم رو باز می‌کنیم.

  1. تمرکز فقط روی مشتریان احتمالی خرید محصول
  2. مقرون به صرفه تر بودن
  3. امکان رقابت با برندها و رقبای بزرگتر
  4. امکان اندازه گیری نتایج و روند کار
  5. امکان بهبود نرخ تبدیل و کیفیت جذب لید
  6. امکان جذب مخاطب حتی در مراحل اولیه‌ی بازاریابی
  • شماره 1: با دیجیتال مارکتینگ شما میتونید تلاش های بازاریابیتون رو فقط روی مشتریانی که احتمال خرید دارن بذارید

تصور کنید تبلیغی رو توی تلویزیون قرارد بدید، یا بلیبور بزنید یا یه آگهی توی یه مجله یا روزنامه‌ی مربوط به حوزه‌ی کاریتون منتشر کنید. شما به تعداد زیادی از افراد تبلیغ خودتون رو فقط نشون دادید اما مشخص نیست چند درصد از این افراد واقعا مخاطب هدف شما هستند. در واقع این نوع تبلیغات تیری در تاریکی هستن. اما در بازاریابی اینترنتی شما میتونید مخاطب خاص خودتون رو شناسایی کنید و از طریق کانال های دیجیتال مارکتینگ مختص مخاطبتون باهاشون ارتباط برقرار کنید.

سایت Hubspot  برای این موضوع مثال خوبی زده:

به عنوان مثال، ممکن است از ویژگی های هدف گذاری شبکه‌های اجتماعی برای نشان دادن تبلیغات به مخاطب خاصی بر اساس متغیرهایی مانند سن، جنسیت، مکان، علایق، یا رفتارها استفاده کنید. و از طرف دیگر، می‌توانید  برای ارائه تبلیغات به کاربرانی که به محصول یا خدمات شما علاقه نشان داده‌اند یا کلمات کلیدی خاصی را جستجو کرده‌اند، استفاده کنید.

در نهایت شما با دیجیتال مارکتینگ قادر هستید تا شخصیت و پرسونای مخاطب خودتون و فضاهایی که توشون فعالیت میکنه رو بشناسید و با استراتژی مناسب خودتون رو بهشون معرفی کنید.

  • شماره 2: بازاریابی آنلاین مقرون به صرفه از روش های بازاریابی سنتی است

یکی از دیگه از مزایای فوق العاده‌ی دیجیتال مارکتینگ اینه که شما میتونید به شکل روزانه روی استراتژی‌های خودتون نظارت کنید و متوجه بشید که اگر یکی از اونا بازگشت سرمایه (ROI) خوبی نداره، تغییرش بدید. در بازاریابی سنتی به هیچ عنوان این امکان رو نداشتین و مشخص نیست که آیا تبلیغ شما در تلویزیون یا بیلبوردتون یا تبلیغات توی مجله اصلا بازگشت سرمایه داره یا نه.

در کل دیجیتال مارکتینگ به شما این امکان رو میده که توی هر مرحله از پیاده سازی و اجرای استراتژی‌های بازاریابیتون، اونهارو تغییر و یا بهبود بدین تا هزینه ای که برای تبلیغات و بازاریابی می‌کنید بهترین بازدهی رو داشته باشه. به این ترتیب میشه گفت که دیجیتال مارکتینگ از بازاریابی سنتی مقرون به صرفه تره.

…::: حتما مطالعه کنید : دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی سنتی؟ :::…
  • شماره 3 امکان رقابت با برندهای بزرگ تر و قدرتمند تر

یکی دیگه از مزیت های بازاریابی اینترنتی، امکان رقابت با رقبا و برندهای بزرگ هستش. برای شما و تمام کسب و کارهای کوچک و متوسط رقابت با برندهای بزرگ که سالیانه چندصد میلیون تومن بابت تبلیغات تلویزیونی و بیلبوردهای محیطی هزینه میکنن، خیلی سخته. اما دیجیتال مارکتینگ، این فرصت رو به شما میده تا با یک سری از استراتژی های خلاقانه و اصولی به راحتی بتونید از این برندهای بزرگ و قدرتمند پیشی بگیرید.

بطور مثال یک کسب و کار کوچک یا متوسط، میتونه با انتخاب کلمات کلیدی مناسب که مختص محصول یا خدمات بیزینس خودش هست، روی سئو سایت خودش کار کنه و به راحتی تو رتبه بندی گوگل جا‌یگاه بالاتری نسب به رقیبای قدرمند خودش کسب کنه یا حداقل بهشون نزدیک بشه.

  • شماره 4: دیجیتال مارکتینگ قابلیت اندازه گیری داره

 

خب رسیدیم به بخش اندازه گیری دیجیتال مارکتینگ. خیلی ها براشون سواله که دیجیتال مارکتینگ قابل اندازه گیری است یعنی چی؟ خود من تا قبل تکمیل کردن اطلاعاتم در مورد بازاریابی آنلاین، واقعا برام سوال بود. در ادامه با یه مثال براتون این قضیه رو خیلی راحت باز میکنم.

دیجیتال مارکتینگ یک ویترین کامل از تمام معیارهای مهمه تجارت شما رو میتونه به مخاطب نشون بده مثل نظرات مشتریان، مقدار اشتراک گذاری مطالب، محصولات و یا خدمات شما، مقدار بازدید ها و کلیکها و … و این موضوع یکی از مهم ترین مزایای دیجیتال مارکتینگ حساب میشه و دقیقا اصلی‌ترین نقطه تمایز با بازاریابی سنتی به حساب میاد.

مثلا، فرض کنید یه مغازه‌ی کیف فروشی توی یک خیابون شلوغ دارید، تو طول روز ممکنه ده ها یا صدها نفر بیان و از شما قیمت کیف بگیرین و برن. شما نمیتونید بشمارید چند نفر اومدن قیمت یک کیف رو پرسیدن اما خرید نکردن و رفتن. اما دیجیتال مارکتینگ این امکان رو به شما میده، حتی بدون اینکه خودتون کاری بکنید اطلاعات ثبت میشه.  این یعنی قابل اندازه‌گیری بودن بازاریابی الکترونیکی یا دیجیتال. چون شما می‌تونید اطلاعات رو جمع کنید و اونارو اندازه گیری کنید.

دیجیتال مارکتینگ، این امکان رو به شما میده تا در هر لحظه از پیاده‌سازی استراتژی های بازاریابی آنلاین خودتون، تمام نتایج رو بررسی کنید و این معیاریه که تو بازاریابی آفلاین، شما اصلا امکانش رو ندارید و در واقع فقط باید با حدس و گمان پیش برید.

چه معیارهایی رو میشه تو بازاریابی دیجیتال اندازه گیری کرد؟

  • ترافیک وب سایت:

توی بازاریابی اینترنتی می‌تونید تو هر لحظه آمار دقیق و واقعی افرادی که از یک صفحه‌‌ی خاص یا محصول خاص، تو وب سایت شما بازدید کردن رو ببینید. همینطور می‌تونید اطلاعات مورد نظر رو توی بازه‌های زمانی مختلف مشاهده کنید و اونارو باهم مقایسه کنید. مثال کیف فروشی رو در نظر بگیرید، شما با بازاریابی دیجیتال میتونید ببینید دقیقا چند نفر اومدن داخل سایت، مدل کیف رو دیدن و نخریدن.
البته موضوع آمار و اندازه‌گیری وبسایت به اینجا ختم نمیشه و توی دنیای امروز این موضوع بسیار گسترده‌تر شده، موارد دقیق‌تری مثل اینکه چند صفحه رو بازدید کردن، با چه دستگاهی و از کجا وارد سایت شدن و خیلی از اطلاعات دیگه رو می‌تونید توسط ابزارهای تجزیه و تحیلی دیجیتال مثل گوگل آنالیتیکس ببینید.
این مدل آمار و ارقام به شما دید میده که روی چه کانال بازاریابی دیجیتالی بیشتر بازدید داشتید و روی کدوم بازدید کمتر و در نتیجه متوجه میشید که روی کدوم کانال بیشتر باید سرمایه گذاری کنید تا کسب و کارتون سودآورتر باشه. این کار طبیعتا در بازاریابی آفلاین غیرممکنه.
بطور مثال شما اگر فقط 10% از ترافیک سایتتون از طریق جستجو ی ارگانیک باشه، متوجه میشید که باید انرژی و سرمایه‌ی بیشتری برای سئو سایت بذارید.

  • عملکرد محتوا و تولید لید (Lead Generation)

در این بخش شما رو دعوت میکنم ویدیوی زیر از وب سایت Hubspot در مورد بازاریابی محتوایی رو ببینید که توسط سایت مرکز سئو ترجمه و تهیه شده.

تصور کنید برای تبلیغ کسب و کار خودتون یک بروشور تهیه میکنید و محصولات جدیدتون رو داخل کاتالوگ جایگذاری می‌کنید و بعد از چاپ و بسته‌بندی از طریق پست برای مشتریان یا مخاطبان خودتون ارسال میکنید. خب کار خوبی انجام دادین اما مشکل اینجاست که نمی‌دونید چند نفر از مخاطبا کاتالوگ را باز کردن و چند نفر اون رو مستقیم به سطل زباله انداختن.
حالا تصور کنید همین کاتالوگ رو داخل وب سایت خودتون قرار دادید، شما می‌تونید آمار دقیق افرادی که کاتالوگ رو باز کردن و دیدن رو داشته باشید بعلاوه اینکه می‌تونید اطلاعات تماسشون رو دریافت کنید و از همین طریق لید با کیفیت جذب کنید.

یک استراتژی بازاریابی دیجیتال موفق و موثر به شما این امکان رو میده تا روند فروش خودتون رو از اولین نقطه تماس مشتری با کسب و کارتون توسط ابزارهای مختلف ردیابی کنید، به این کار اتریبیوشن مدلینگ میگن.
در واقع اتریبیوشن مدلینگ این امکان رو به شما میده تا روند مخاطبتون رو از تحقیق تا خرید محصول شناسایی کنید. این موضوع به شما کمک میکنه تا ضعف‌های بخش‌های مختلف استراتژی دیجیتال مارکتینگ خودتون رو بشناسید و اونارو اصلاح کنید.

  • شماره 5 امکان بهبود نرخ تبدیل و کیفیت جذب لید

تا اینجای مقاله 4 تا از مزیت‌های بازاریابی آنلاین رو تقریبا روشون عمیق شدیم و اما مزیت بهبود نرخ تبدیل یا CRO چیه؟ این مزیت در واقع خیلی به مزیت قابلیت اندازه‌گیری وابسته‌ست، چون با توجه به این قابلیت، شما نسبت به نقاط ضعفتون آگاهی پیدا می‌کنید و چون امکان اصلاح این استراتژی رو دارید، این کار رو انجام میدین و در نهایت اگر عملیات اصلاح شما درست باشه، بهبود نرخ تبدیل رو تجربه میکنید.

نکته مهم اینه که شما در هر مرحله از پیاده‌سازی استراتژی‌های بازاریابی آنلاین خودتون میتونید اونارو بهتر کنید.
برای مثال دوباره برمیگردیم به مثال مغازه‌ی کیف فروشی، وقتی شما داخل وب سایت خودتون میبینید که بطور مثال 100 نفر بازدید کننده برای یک محصول در یک روز داشتین ولی هیچکدوم خرید نکردن، خب طبیعتا دنبال یک راهکار برای حل این مشکل می‌گردین، و وقتی پیداش کردین و روی سایتتون پیاده سازی کردین، فروش رو هم تجربه می‌کنید و این کار شما در نهایت باعث بهبود نرخ تبدیل و بهبود کیفیت جذب لید شده.

  • شماره 6 امکان جذب مخاطب حتی در مراحل اولیه بازاریابی

اخرین و شاید مهم ترین مزیت بازاریابی آنلاین، اینه که شما حتی توی مراحل اولیه‌ی پیاده سازی استراتژی بازاریابیتون، میتونید مخاطب خودتون رو جذب کنید. تو پروسه‌ی بازاریابی این که شما بتونید هرچی زودتر مخاطب رو جذب کنید بسیار مهمه. نکته‌ی کلیدی اینه که برقراری ارتباط با مشتری در مرحله اول روند خرید، باعث هدایت مشتری به سمت خرید زود هنگام میشه و بازاریابی دیجیتال این امکان یعنی ارتباط مستقیم با مشتری رو با ابزارهای مختلف در اختیارتون قرار میده و شما میتونید توی هر مرحله ای که نیاز باشه ازش استفاده کنید.

ابزارهای دیجیتال مارکتینگ چیست؟

  1. بهینه سازی موتورهای جستجو یا سئو

    فرآیند سئو یا بهینه سازی وبسایت برای کسب رتبه‌ی بالاتر در موتورهای جستجو انجام میشه و امروزه برای همه‌ی کسب و کارها حیاتی شده. شاید بشه گفت اصلی‌ترین کانال بازاریابی آنلاین همین سئو سایته. این حرف دلایل مختلفی داره که مهم‌تریناش کم هزینه بودن و مستمر بودن نتایج هستن.
    در کل اهمیت سئو برای کسب و کارها دیگه برای کسی پوشیده نیست و راه‌های مختلفی برای اجرای سئو و ایجاد ترافیک ارگانیک برای وب سایت ها وجود داره .
  2. بازاریابی محتوایی

    بازاریابی از طریق تولید محتوا، با هدف آگاهی از برند یا brand awareness، رشد ترافیک وب سایت، ایجاد لید و در نهایت جذب مشتری و فروش انجام میشه. انواع بازاریابی محتوایی می‌تونیم به این موارد اشاره کنیم:
    – پست های وبلاگ
    – کتاب های الکترونیکی یا Ebook
    – اینفوگرافیک ها
    – محتوای مالتی مدیا مثل محتوای صوتی یا تصویری
    شما می‌تونید با توجه به استراتژی بازاریابی اینترنتی، مخاطب هدفتون و سرمایه ای که برای بازاریابیتون در نظر گرفتین از بینشون انتخاب کنید و یا اونارو باهم ترکیب کنید.
  3. سوشیال مدیا مارکتینگ

    بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی‌ هم در واقع به آگاهی از برند، جذب لید و در نهایت به فروش شما کمک میکنه اما نوع لیدی که شما در سوشال مدیا مارکتینگ دریافت میکنید با اونی که از وبسایت دریافت میکنید متفاوته. ابزارهایی مثل ابزار مدیریت شبکه اجتماعی Hubspot هستن که توی این بخش می‌تونن خیلی کمک کنن. مثلا شما می‌تونید بصورت یکپارچه برای چند شبکه اجتماعی مثل فیسبوک و لینکدین پست همزمان بفرستین، اینکار سرعت کار شما رو خیلی بالاتر می‌بره.
  4. تبلیغات کلیکی

    تبلیغات به ازای کلیک یا PPC یکی از رایج ترین نوع تبلیغات در دنیای دیجیتال و استراتژی های بازاریابی آنلاینه. این نوع تبلیغات بازدهی سریعی داره اما در کنارش هزینه‌ی بالایی هم داره. روند کار تبلیغات کلیکی به این صورته که شما به یک پابلیشر محتوا که سایت های پربازدید دارن هزینه پرداخت میکنید و این پابلیشر محصول شما رو داخل سایت خودش معرفی میکنه و به ازای هربار کلیک روی محصول شما و وارد شدن مشتری به سایت شما هزینه از مبلغ پرداختی شما کم میشه. یکی از رایج ترین راه های تبلیغات کلیکی، گوگل ادزه که مربوط به تبلیغات PPC خود گوگله.
  5. افیلیت مارکتینگ

    همکاری در فروش یکی از جدید ترین انواع کمپین‌های بازاریابی دیجیتاله. توی این روش شما به یک تولید کننده‌ی محتوا (متنی، ویدئویی یا صوتی) در ازای هربار که مشتری‌هارو به سمت شما هدایت کنه هزینه پرداخت میکنید. پرداخت این هزینه بصورت توافقی انجام میشه و بعضیا بابت جذب لید هزینه میگیرن و بعضی دیگه بابت فروش.
  6. بازاریابی ایمیلی

    ایمیل مارکتینگ احتمالا قدیمی ترین نوع کمپین های دیجیتال مارکتینگه، از قدیم خیلی از شرکت ها برای جذب و ارتباط با مشتری از طریق ایمیل با مخاطباشون ارتباط برقرار میکردن و افراد رو از محصولات، خدمات، رویدادها و تخفیفاتشون مطلع میکردن. در واقع فرایند جذب لید و هدایت مخاطبا به وبسایت با همین ایمیل انجام میشد.
  7. بازاریابی موتورهای جستجو SEM

    بازاریابی موتورهای جستجو یا Search Engine Marketing در واقع مثل تبلیغات پولیه با این تفاوت که در مواقع خاص نمایش داده میشن. زمانیکه یک لید بالقوه در حال جستجوی محصول یا خدمات مرتبط با کسب و کار شماست، یه فرصت طلاییه که محصولات یا خدمات شما هم به اون کاربر نشون داده بشه و بازاریابی موتورهای جستجو همینکار رو انجام میده. 2تا از رایج ترین سرویس های محبوب این نوع بازاریابی گوگل ادز و بینگ ادز هستن که همیشه بالای صفحات نتایج موتورهای جستجو نمایش داده میشن.
  8. بازاریابی پیامکی

    بازایابی از طریق اس ام اس یا پیامک هم مثل ایمیل مارکتینگ از قدیمی ترین انواع بازاریابی دیجیتال به حساب میاد. بازاریابی محصولات از طریق پلتفرم‌های پیام رسان شامل این نوع بازاریابی میشه و یک راه خیلی سریع و تاثیرگذار برای دستیابی به لیدهای بالقوه‌ست. به همین خاطر سالهاست که از این نوع تبلیغات استفاده میشه.
    اما فرقی که این روش نسبت به سالهای قبل کرده اینه که شما امروزه میتونید علاوه بر sms از طریق سایر پلتفرم‌های پیام رسان مثل واتساپ، ایتا و روبیکا این کار رو انجام بدین.
  9. اینفلوئنسر مارکتینگ

    اینفلوئنسر مارکتینگ بعضی جاها به شکل محتوای دارای اسپانسرترجمه شده. توی این روش شما به یک فرد یا شرکت که توی دید هستن مبلغی پرداخت می‌کنید تا محصول یا خدمات شما رو از طریق محتوایی که تولید میکنن، تبلیغ کنن که معمولا بصورت ویدئو هستن. این نکته رو باید در نظر بگیرید که با اینفلوئنسری کار کنید که تو زمینه‌ی کسب و کار شما مطرح باشه یا حداقل مرتبط باشه.

دیجیتال مارکتر چیکار میکند؟

بازایاب‌های الکترونیکی یا دیجیتال مارکترها مسئول جلب توجه مردم، افزایش آگاهی از برند و در نهایت جذب و تولید لید از طریق کانال ها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ (پولی و رایگان) هستن.

کارشناس دیجیتال مارکتینگ، روی یک شاخص عملکرد کلیدی یا همون KPI متمرکز میشه و با اندازه گیری و بررسی دقیق این شاخص توی هر کدوم از کانال های بازاریابی دیجیتال، باعث بهبود عملکرد بازاریابی آنلاین میشه.

برای مثال مدیر سئو مسئول عملکرد سایته و فاکتورهایی مثل ترافیک ارگانیک سایت، مقدار کلیک و … رو اندازه گیری می‌کنه.

توی شرکتهای کوچک، یک متخصص ممکنه چند شاخص رو مدیریت و بررسی کنه اما توی موسسات بزرگتر به دلیل حجم زیاد داده و کارهای زیادی که باید انجام بشه، هر بخش به یه متخصص اختصاص داده میشه.

آیا بازاریابی دیجیتال برای همه مشاغل مفید است؟

بازایابی آنلاین یا بازاریابی اینترنتی، می‌تونه برای هر کسب و کاری و توی هر صنعتی مفید باشه. چون تو دنیای امروز اینترنت بطور کامل با زندگی همه‌ی مردم گره خرده. توی بازایابی دیجیتال جدا از اینکه شما چی میفروشید، یک الگوی شخصیتی از خریداران طراحی می‌کنید و طبق این الگوی شخصیتی یا پرسونای مخاطب، شما باید براشون محتوای مناسب تولید کنید. اما این به این معنی نیست که همه‌ی مشاغل باید از یک مدل استراتژی پیروی کنن. در ادامه 2 مدل استراتژی معروف از روش‌های بازاریابی آنلاین رو بررسی میکنیم:

  1. بازاریابی B2B

    این بازاریابی از نوع ارتباط بیزینس با بیزینسه. یعنی مخاطب هدف شما کسب و کارها هستنند. استراتژی بازاریابی آنلاین شما توی این روش شامل جذب و تولید با کیفیت‌ترین لیدها از طریق وبسایت میشه.
  2. بازاریابی B2C

    توی این نوع بازاریابی شما مستقیم با خریدار در ارتباط هستید. یعنی ارتباط شما Bussines To Customer هست. توی این نوع بازاریابی آنلاین باید استراتژی متفاوتی داشته باشید. بعنوان مثال استراتژی بازاریابی دیجیتال برای این نوع بیزینس می‌تونه جذب افراد از طریق وب سایت و تبدیلشون به مشتری بدون نیاز به صحبت مستقیم باهاشون باشه. توی این استراتژی فاکتورهایی مثل قیمت، کیفیت و برند برای خریدارا بسیار مهمه. این نوع استراتژی کانالهای بازاریابی سوشیال مدیا ارزشمند تر و مفیدتره.

چه نوع محتوای دیجیتالی باید تولید کنیم؟

نوع محتوایی که باید تولید کنید به چند عامل خیلی مهم بستگی داره که در اینجا بهشون اشاره می‌کنیم:

  1. پرسونای مخاطب

    با توجه توضیحات داده شده، مهم‌ترین فاکتور پرسونای مخاطبمونه. چون تاثیر مستقیمی روی نوع محتوایی که میخوایم تولید کنیم داره.

  2. مرحله روند خرید

    یکی از فاکتور های مهم برای تعیین نوع محتوا، مشخص کردن مرحله‌ی سفر خرید مشتریه. چون باید نسبت به این مرحله محتوای مورد نیاز رو بهش ارائه بدیم. یعنی باید بتونیم یکی از چالشهای مشتریمون‌ رو حل کنیم.

برای مشخص کردن مرحله های روند خرید مشتری، با به یه فاکتور نیاز داریم به اسم content mapping یا نقشه کشی محتوا. کارشناس دیجیتال مارکیتنگ توی این بخش نسبت به مرحله ای که مشتری توش قرار داره محتوای مورد نیازش رو بهش ارائه میده. این مراحل به 3تا دسته‌بندی کلی تقسیم میشن که اینجا کمی در موردشون صحبت می‌کنیم:

  1. مرحله‌‌ی آگاهی:

    تو این مرحله مشتری در حال شناخت برند و کسب و کار ماست، بعضی از محتواهای مورد نیاز این مرحله شامل پست های وبلاگ، اینفوگرافیکها، ویدئوهای کوتاه و … میشه.
  2. مرحله‌ی بررسی:

    تو این مرحله مشتری، شناختش از کالا یا خدماتی که میخواد کامل شده و حالا داره بررسی میکنه آیا خرید یکنه یا نه. محتواهایی که میشه به مشتری توی این مرحله از سفر خرید ارائه داد شامل کتاب های الکترونیکی، گزارش های تحقیقاتی، وبینارها و … میشن.
  3. مرحله تصمیم گیری

    توی این مرحله دیگه مشتری کاملا میدونه چی میخواد فقط دنبال اینه که از کجا تهیه کنه. محتوایی که میشه توی اینجا به مشتری ارائه داد شامل، مطالعات موردی یا Case Study ، تستیمونیال یا همون نشون دادن رضایت مشتری در قالب متن، فیلم و عکس میشه.

چگونه دیجیتال مارکتینگ انجام دهیم؟

مراحل انجام بازاریابی اینترنتی تقریبا مشخص هستن اما شکل اجرای این مراحل خیلی مهمه. ما اینجا سعی کردیم علاوه بر معرفی مراحل برای هرکدوم یک توضیح مختصر بدیم.

  1. اهداف خودتون رو مشخص کنید

    این مرحله شاید مهم ترین مرحله از بازاریابی آنلاین باشه، چون مشخص کردن اهداف باعث مشخصص شدن استراتژی میشه و اگر توی این مرحله دقت کافی نداشته باشید یا سرسری ازش عبور کنید ممکنه تبعات سنگینی براتون داشته باشه.
    بعنوان مثال اگر هدف شما افزایش آگاهی از برند باشه احتمالا باید بیشتر روی شبکه‌های اجتماعی و پست های بلاگ سایت تمرکز کنید.

  2. مخاطب هدف خودتون رو مشخص کنید

    یکی از اصلی ترین مزیت‌های بازاریابی دیجیتال هدف قرار دادن مخاطب خاصه. به هیچ عنوان این فرصت رو از دست ندین. البته این نکته رو در نظر بگیرید که مخاطب هدف شما ممکنه بسته به کانال یا اهدافی که برای محصول یا کمپین خاصی اجرا میکنید، متفاوت باشه.
    بطور مثال شاید متوجه شده باشید که مخاطبان اینستاگرام شما افراد جوون‌تر هستن برای همین از ویدئوهای فان و کوتاه برای جذب لید استفاده کنید اما مثلا مخاطبین لینکدین شما افراد متخصص و مسن‌تری هستن بنابراین برای اون افراد محتوایی در قالب پست‌های تکنیکال و فنی آماده کنید.

  3. برای هر یک از کانال های دیجیتال بودجه تعیین کنید

    بودجه ای که شما تعیین میکنید به عناصر بازاریابی دیجیتالی بستگی داره که میخوا‌ید ازشون تو استراتژی خودتون استفاده کنید. بعنوان مثل اگر روی سئو و تولید محتوای یک وب سایت متمرکز میشید، بودجه‌ی زیادی نیاز ندارید و بیشترین بودجه‌ای که باید براش در نظر بگیرید زمانه. یا مثلا تبلیغات کلیکی گوگل ادز یکی دیگه از راهکارهای بازاریابی آنلاینه که با توجه به رقبایی که دارید و مبلغ کلیک و سختی اون کلمه، می‌تونه هزینه‌های مختلفی براتون داشته باشه.

  4. بین استراتژی های دیجیتال پولی و رایگان تعدل ایجاد کنید

    قطعا استراتژی های بازاریابی آنلاین هم به جنبه های پولی و هم به جنبه های رایگان نیاز دارن تا بتونن تاثیرگذار باشن. بطور مثال اگر برای شناسایی نیازهای مخاطبتون و ساختن پرسونا وقت صرف می‌کنید، روی تولید محتوای با کیفیت و سئو سایت تمرکز کنید. مطمئنا در حدود 6ماه شما با حداقل هزینه برای تبلیغات به نتایج خوبی خواهید رسید. این روند با اجرای تبلیغات پولی میتونه سریع ترهم انجام بشه.
    در نهایت طبق تجربه ما توصیه میکنیم حتما برای موفقیت طولانی مدت و پایدار، روی سئو، تولید محتوا و شبکه های اجتماعی تمرکز کنید.

  5. محتوای جذاب تولید کنید

    بعد از طی کردن مراحل قبل و تکمیل شدن شناخت مخاطب، شناخت نوع کانال و استراتژی بازاریابی دیجیتال، نوبت تولید محتوا بر اساس داده های موجود میرسه. این محتواها میتونه، پست شبکه های اجتماعی، مقالات وبلاگ، خبرنامه ایمیلی و … باشه ولی این نکته رو در نظر بگیرید که حتما محتوایی که تولید میکنید باید برای مخاطبتون جذاب و گیرا و با استراتژی بازاریابی آنلاین‌تون هماهنگ باشه.

  6. محتوای خود را برای موبایل بهینه کنید

    یکی از مهم ترین نکات توی پروسه‌ی بازاریابی دیجیتال، بهینه کردن سایت و محتوا برای نسخه‌ی موبایله. طبق آمار سایت exploding topics مردم روزانه 4.5 ساعت از وقت خودشون رو با گوشی های هوشمند میگذرونن و این نکته اهمیت طراحی سایت ریسپانسیو و بهینه کردن نسخه موبایل رو نشون میده .

  7. تحقیق کلمات کلیدی

    تو بازاریابی دیجیتال مهم ترین مساله دستیابی به مخاطبان هدف از طریق محتوای تولید شده‌ست و این کار بدون تحقیق کلمات کلیدی امکان پذیر نیست. تحقیق کلمات کلیدی تو پروسه‌ی سئو سایت انجام میشه و تمام استراتژی های سئو و محتوای کسب و کار شما بر اساس کلمات کلیدی به دست اومده چیده میشه. میشه گفت این مرحله مهم ترین مرحله از سئو سایته.

  8. بر اساس تجزیه و تحلیل و اندازه گیری ها اصلاح کنید

    در نهایت برای ایجاد یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ موثر با بازدهی بالا، خیلی مهمه که بر اساس آمارها و تجزیه و تحلیل ها حرکت کنید و با بررسی های داده های متریک به دست اومده، در صورت نیاز حتما اصلاحات مورد نظر رو پیاده‌سازی کنید.
    بعنوان مثال بعد از چند ماه با توجه به داده های آماری ممکنه متوجه شید که مخاطبان شما به توئیتر بیشتر از اینستاگرام علاقه مند هستن، پس استراتژی اصلی رو به سمت تولید محتوا برای توئیتر تغییر میدین.

دیجیتال مارکتینگ فرصت های زیادی برای رشد مستمر کسب و کارها در اختیارشون قرار میده، اما اجرا، پیاده سازی و مدیریت این جریان کاملا به مدیر دیجیتال مارکتینگ بستگی دارد.

خب فکر کنم حالا اماده ایم که بازاریابی دیجیتال رو شروع کنیم. تو ادامه چند نمونه از کمپین های دیجیتال مارکتینگ موفق رو باهم بررسی میکنیم.

نمونه‌های کمپین های دیجتال مارکتینگ 

تو این بخش 4 مدل از معروف ترین کمپین های بازاریابی آنلاین خارجی رو بررسی کردیم تا بعد از آشنایی با مفاهیم، کانال ها و ابزار و روند بازاریابی آنلاین، با نمونه‌ی اجرا شده‌ی کمپین های این حوزه هم آشنا بشید. ما دوست داشتیم که نمونه های کمپین های دیجیتال مارکتینگ ایرانی رو بررسی کنیم اما گفتیم شاید دوستان و همکارانمون دوست نداشته باشن اطلاعت و اماری از کمپین هاشون داده بشه. برای همین به نمونه های خارجی اکتفا کردیم.

  • کمپین Lego’s Rebuild the world

    این مورد یک نمونه‌ی عالی از کمپین های بازاریابی دیجیتاله چون داخلش مستقیم در مورد برند صحبت میشه. توی این کمپین، لگو با موضع گیری در مورد مسائل مهم جهان که کمتر در معرض دید هستش با مخاطباش ارتباط بر قرار میکنه. تو دنیای امروز بحث در مورد مسائل جهانی و همسو شدن با مشتریاتون خیلی اهمیت داره. چون 89% از مشتری‌ها از برندهایی خرید میکنن که با ارزشهاشون منتطبقه. بازی اصلی این کمپین کمک به اشتراک گذاری داستان‌ها و پیام‌های مهم برند برای مخاطبانه.

کمپین Lego's Rebuild the World
  • کمپین سلفی معکوس یا Dove’s real beauty

    تو دنیای امروز شاهد نحوه‌ی تاثیرگذاری شبکه های اجتماعی روی کودکان به ویژه دختران هستیم. به همین خاطر خانم Dove تصمیم گرفت پستی در این مورد منتشر کنه و کمپین سلفی معکوس رو اصطلاحا فایر کرد. هدف این خانم از اجرای این کمپین این بود که نشون بده تقریبا تمام عکسهایی که تو سوشال مدیا میبینیم، ادیت میشن و هیچکدوم واقعی نیستن. هدف در واقع آگاهی در مورد این موضوع بود که شبکه‌های اجتماعی چطور میتونن روی اعتماد به نفس آدم های معمولی تاثیر منفی بذارن.
    این یه مثال عالی برای این موضوعه که باید مخاطب هدف خودتون رو از نزدیک بشناسید. داو با شناخت مخاطب هدف خودش که زنان و مادران بودن، تونست پیامدهای نادیده گرفته شده‌ی شبکه های اجتماعی رو به تصویر بکشه.
  • چالش in the morning جنیفر لوپز

    در این کمپین، خانم لوپز برای تبلیغ آهنگ جدید خودش، چالش رقص ایجاد کرد و از طرفداراش دعوت کرد تا هرطور که راحت هستن، چه با لباس خواب و چه با لباس مهمونی رقص رو انجام بدن. این یک کمپین بسیار موفق بود چرا که این ویدئو بیش از 13 میلیون بازدید خورد و بیش از 5000 پست داشت.
    نکته ای که از این کمپین باید بگیریم اینه که استفاده از شبکه‌های اجتماعی یک راه عالی و سریع برای جذب مخاطبه و میشه برای ترغیب تک تک مخاطبان به مشارکت با برند ازشون استفاده بشه.
  • کمپین Day of the girl alyws

    این نوع کمپین بازاریابی آنلاین بر بازاریابی از نوع احساسی تمرکز داره. این کمپین که توسط شرکت always فایر شد، از کارمندای زنشون پرسید که چه حرفی با دخترها دارن و چطور می‌تونن راهنماییشون کنن. کارمندای زن این شرکت‌هم کامنتها و توصیه‌های ارزشمندی به دختران جوون دادن که بسیار الهام بخش بود. هدف اجرای این کمپین، تبریک و بزرگداشت روز جهانی دختر بود.
    در این نوع کمپین ها معمولا از اسم برند بصورت مستقیم چیزی گفته نمیشه، ولی هدف این کمپین ایجاد اگاهی از برند یا brand awarness بود که بخوبی و با موفقیت اجرا شد.

جمع بندی

بین این موضوع که دیجیتال مارکتینگ برای من بهتره یا بازاریابی سنتی گیر نکنید. از هر فرصتی برای برقراری ارتباط با مخاطبتون، تبدیل و جذب لید استفاده کنید و در نظر داشته باشید که باید حتما به طور مستمر فعالیت کنید. بازاریابی دیجیتال فرصتهای زیادی برای دسترسی به این اهداف فراهم میکنه و راه ها، ابزارها و کانال های مختلفی در اختیارتون قرار میده. ازشون درست و بهینه استفاده کنید و هر سوالی دارین در قسمت کامنتها با ما در میون بذارید.

استفاده از محتویات مرکز سئو بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

تهیه و ترجمه: مرکز سئو
منبع

مقالات مرتبط:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!
Scroll to Top
اسکرول به بالا